fbpx

Aitta ja nukkumisen mukavuus

Aitta on ollut suomalaisen pihapiirin komistus jo vuosisatoja. Pihapiirissä tapasi olla ainakin kolme aittaa: vilja- ruoka- sekä vaateaitta. Vaateaitta oli kesäisin tarvittaessa myös nukkuma-aitta. Aitat rakennettiin aina hirrestä ilman turhaa tilkitsemistä, jolloin ne olivat hyvin tuulettuvia, joten tavarat eivät päässeet homehtumaan niissä. Hyvän tuulettuvuuden takia Suomesta löytyy paljon 300–400 vuotta vanhoja aittoja.

Nykyään aittoja rakennetaan pääsääntöisesti nukkuma-aitaksi ja vierasmajaksi. Hirsirakentamisen puolestapuhujana Salvos tuo upean nukkuma-aittamalliston laajalla valikoimalla ja muunneltavuudella. Pitkäaikaisella kokemuksella ja lujalla ammattitaidolla Salvoksen valmistamat aitat kilpailevat vanhojen aittojen kanssa mukavuudessa ja kestävyydessä aivan samassa sarjassa.

Aitat eivät ole katoavaa kansanperinnettä

Aitat olivat Suomessa ensimmäisiä rakennuksia, joita alettiin pitää lukittuina, sillä niiden sisältämät tavarat olivat todella arvokkaita omistajilleen. Koko vuoden sato sekä kaikki vaatteet säilytettiin niissä, joten oli tärkeä, että kukaan ulkopuolinen ei päässyt niihin käsiksi. Talon emännän vyötärönauhasta riippuikin komea, sepän takoma aitanavain, jota ei kuka tahansa päässytkään käyttämään. Runsas aitan sisältö loi turvallisuudentunnetta tulevaisuuteen, koska koko perhekunnan hyvinvoinnin edellyttämät tarpeet olivat siellä. Kesäisin hyvinvointia lisäsi vaateaitan siivoaminen nukkuma-aitaksi. Etenkin nuoret ja lapset tykkäsivät päästä vilpoisaan ja hämärään aittaan nukkumaan. Oikein kuumina kesäöinä jopa talon isäntäväkikin saattoi kömpiä aitan viileyteen levolle.

Nykyään vanhoja aittoja käytetään pääsääntöisesti vieläkin varastoina. Enää niiden status ei ole niin korkea, mitä vuosisata sitten, mutta arvokkaita piharakennuksia ne ovat vieläkin. Nukkuma-aitta on nykyään hyvinkin yleinen lisätilan tuoja. Aittoja rakennetaan niin omaan pihapiiriin kuin myös mökille lisätilaa tuomaan. Aittojen yleisilme on modernisoitunut jonkin verran entisestä. Esimerkiksi ikkunoita tahdotaan laittaa enempi, sillä vanhassa aitassa saattoi olla vain yksi pieni ikkuna valoa tuomassa.

Nykyaikainen hirsiaitta on säilyttänyt edeltäjänsä rakennusperiaatteet. Hirsiaitat ovat hirsirunkoisia, vapaasti hengittäviä rakennuksia ilman muovikalvoja tai koneellista ilmanvaihtoa.

Haaveissa unelmien aitta

Asiakkaan toiveet tulevan aitan suunnittelussa ovat ensisijalla. Salvoksen laajassa hirsiaittavalikoimassa on useita erilaisia vaihtoehtoja ja variaatioita, joista voi suoraan valita haluamansa. Mikäli asiakas tahtoo tehdä aivan uniikin, omien mieltymystensä mukaisen, siihen on mahdollisuus. Asiantunteva henkilökunta osaa neuvoa ja ohjata asiakasta järkevien ratkaisujen aikaansaamiseksi. Hirsiaittojen pintakäsittelyssä Salvos käyttää Tikkurilan ympäristöystävällisiä käsittelyaineita.

Kun aitan malli, koko ja tyyli on tiedossa, asiakkaalla on mahdollisuus valita laajasta lsalvos hirsiaitta nukkuma-aitta3 piha-aitta piharakennusisätarvikepaketista haluamansa lisäosat hirsiaittaansa. Muun muassa sähköistys voidaan toteuttaa erillisen sähkösuunnitelman mukaan. Myös terassi ja portaat voidaan lisätä toimitukseen tarpeen mukaan. Perinteiseen aittaan erinomaisesti soveltuvia sänkyjä on mahdollisuus saada Salvoksen omasta mallistosta. Sängyt ovat haapapuusta valmistettuja, kokopuisia ja käsityönä tehtyjä.

Mikäli aitta tulee tiheään asutulle alueelle, kannattaa ikkunoissa käyttää peililasia yksityisyyden säilyttämiseksi. Peililasi estää ulkoa sisälle näkemisen, jolloin aitassa saa olla rauhassa muiden katseilta. Aittaan voi halutessaan saada sisällytettyä myös WC:n. Ilman viemäröintiä ja vesijohdon asentamista aittaan onnistuu hyvin lisätä esimerkiksi ekologinen MullToa-kompostikäymälä. Hyviä ulkohuussiratkaisuja tarjoaa myös Salvoksen omistama Pihatukku.

Salvos – aitta valmistetaan huolella

Salvoksen hirsiaitat valmistetaan Euroopan moderneimmalla hirsitehtaalla Pyhännällä Pohjois-Pohjanmaalla. Hirsiaitat tehdään tehtaalla kokonaan sisätiloissa, joten käytettävä puu on rakennettaessa kuivaa ja näin ollen hirren painuminen on vähäisempää. Käytettävä puumateriaali on pohjoisen tiheäsyistä ja kestävää puuta, jota arvostettiin kovasti myös ennen rakennusmateriaalina. Salvoksen pitkällä hirsirakentamisen historialla on vaikutusta tuotteisen laatuun.

Ennen asiakkaalle toimitusta vuoropäällikkö tarkistaa kaiken asiakkaalle lähtevän tavaran todella huolella, joten tarkkuus vaatii pitämään työntekijöiden työnjäljen täydellisenä. Asiakas on myös tervetullut tutustumaan hirsitehtaan toimintaan Pyhännälle ja aitan valmistumista pääsee seuraamaan ihan paikan päälle.

Kun aitta on valmis, se kuljetetaan kokonaisena yhdellä kertaa paikanpäälle. Kuljetuksissa pyritään täydelliseen kustannustehokkuuteen, joten rahdissa on aina kaikki tarvittava tavara heti kerralla matkassa.

Valmisaitta vai itse rakentaen?

Asiakkaan on mahdollisuus valita, millaisella toimitusvaihtoehdolla tahtoo aitan tontilleen. Yleisin toimitustapa on valmisaitta, eli aitta tuodaan täysin valmiina paikalleen. Tätä ennen asiakkaalla on ollut mahdollisuus teettää jopa raivaus ja maansiirtotyöt sekä perustusten teko Salvoksen ammattilaisilla. Näin ollen asiakkaalle itselleen ei jää työosuutta ollenkaan tehtäväksi, sillä aitan tuomisen jälkeen Salvos siivoaa tontin ympäriltä kaiken rakennusjätteen pois. Asiakas pääsee nauttimaan valmistuneen aitan tunnelmasta tekemättä itse mitään rakennustöitä.

Toinen vaihtoehto on Salvoksen sääsuojaan -toimitus. Siinnä aitta tuodaan kokonaisena vesikattoon asti rakennettuna. Asiakas voi itse rakentaa aitan valmiiksi. Hänellä on mahdollisuus saada kaikki tarvittava materiaali Salvoksen toimittamana, jolloin tavara on juuri hänen aittaansa valmiiksi suunniteltu ja tuotettu. Tällöin säästyy rakennustarpeiden ostamiselta salvos 10v juhlasauna pulpettikatto hirsisauna valmissaunamuualta ja ylimääräisiltä rahdeilta. Kolmas vaihtoehto on asiakkaalle työläin, mutta kuitenkin helppo.

Hyvien piirustusten ja ohjeiden kera saapuu kaikki tarvittava materiaali, mitä aitan rakentamiseen tarvitsee. Asiakkaalle toimitetaan määrämittaisina hirret ja muut puumateriaali, joten hirren työstöä ei itselle jää. Salvoksen asiantuntijat auttavat mielellään, mikäli ongelmia ilmenee. Heille voi soittaa ja kysellä apua.

Kaikkia toimitussisältöjä voi helposti tilausvaiheessa muokata mieleisekseen. Asiakkaan toiveita kuunnellaan ja niiden pohjalta laaditaan toimitussisältö.

Aitan hankkiminen helposti rahoituksella

Raha-asiat huolestuttavat herkästi, varsinkin silloin kun on kyse suuremmasta hankinnasta. Salvoksella ymmärretään, että harvalla on varaa ostaa arvokkaita hirsirakennuksia käteisellä. Siitä syystä Salvoksella on oma rahoitus, joka helpottaa asiakkaan ostopäätöstä.

Käsirahaa ei tarvitse ollenkaan ja maksuerät tulevat perittäväksi sitten vasta, kun aitta on toimitettu asiakkaalle. Rahoituskumppaneina Salvoksella on ovat OP-Pohjola sekä Nordea. OP-Pohjolan rahoitusta saa ilman vakuuksia, pikaisella lainapäätöksellä jopa 50 000 euroon saakka. Suurempiin summiin rahoituksen tarjoaa Nordea. Valmisrakennusten kohdalla Nordea katsoo valmiin rakennuksen vakuusarvoksi 75 prosenttia hankintahinnasta, jolloin lopulle 25 prosentin osalle asiakas voi hakea muita kiinnityksiä. Tällöinkään ei käsirahaa tarvita ollenkaan.

Nordea tarjoaa jopa 25 vuoden maksuaikaa, joten kuukausimaksukaan ei ole mahdottoman korkea. Joustavalla rahoituksella varmistetaan se, että asiakkaalle ei koidu hankinnasta ylitsepääsemättömiä kuluja ja hän voi nauttia hankinnoistaan vapaasti.

Aitassa nukut paremmin

Olipa aitta kotipihassa taikka mökillä, sen tuoma lisätila on varmasti jokaisen mieleen. Kotipihassa aitta toimii usein vierasmajana, mutta miksipä omistaja itse jättäisi siellä nukkumatta? Hirsiaitan puuntuoksu, vilpoisuus ja terve hengitysilma takaavat levolliset ja rentouttavat yöunet.

Aitan sopusuhtaiset mitat ja miellyttävä ulkonäkö tuovat kodikkuutta ja lämpöä nukkujalle. Aitan merkitys hyvien yöunien antajana ei ole vähentynyt vuosisatojen aikana. Salvoksen raikas hirsiaittamallisto antaa sinullekin unelman hyvistä yöunista entisaikaiseen tyyliin.