Alisa Vainion uudet kuviot: opinnot Vierumäellä ja treenileiri Afrikassa

Kestävyysjuoksija Alisa Vainion elämässä puhaltavat uudet tuulet. Treeni- ja ravinto-ohjelmat on päivitetty ja juoksuasento hiottu loppuun asti. Koko kropan lihaksistoa treenataan pitkänmatkanjuoksijalle optimaaliseksi. Vainion elämä rakentuu ammattiurheilijaroolin ympärille ja uutta näkökulmaa ovat tuoneet syksyllä alkaneet liikunnanohjaajan opinnot Vierumäellä.

Kuviot on aseteltu monella tapaa uusiksi. Nurkan takana häämöttää kesä kilpailuineen ja vuoden 2020 olympialaisetkin lähestyvät. Vainio aikoo olla iskussa radalla ja elämä pyöriikin korkealle asetettujen tavoitteiden ympärillä.

Korkealla Vainio treenaakin, kirjaimellisesti. Tällä hetkellä hän on treenileirillä 2000 metrin korkeudessa Etelä-Afrikan lämmössä. Kyseessä on Vainion ensimmäinen korkeanpaikan leiri ja kasassa on joukko lupaavia nuoria, joiden sydän sykkii urheilulle. Paikalla on useita pohjoismaisia kestävyysjuoksijoita, kuten Meraf Bahta Ruotsista sekä Ingebrigtsenin veljekset Jakob ja Filip Norjasta. Suomen vahvistuksiin kuuluu Vainion lisäksi muun muassa Camilla Richardsson ja Saija Seppä sekä maajoukkuesuunnistajia Marika Teinin johdolla. Yhteistä koko porukalle on intohimo omaan lajiin ja halu tehdä töitä oman unelman eteen. Fysioterapeuttien lisäksi Jukka Keskisalo on paikan päällä varmistamassa oikeaoppista treenaamista.

Ensimmäinen kokemus yläilmoissa treenaamisesta on ollut Vainiolle mieluisa. Leirillä on kannustava tunnelma ja hyvä pöhinä päällä. Yli 20 asteen lämpö ja yhdessä harjoitteleminen ovat nostaneet lupaavat kyvyt taas esiin.

  • Leiri on mennyt tosi hyvin ja yhdessä treenaaminen on ihan parasta. Suomen kuivassa ja liukkaissa sääolosuhteissa olisi nyt haasteellista treenata. Täällä pääsee panostamaan treeniin ihan eri tavalla ja mahdollisuus harjoitella tällaisen porukan kanssa on mieletön. Alussa piti ottaa maltillisemmin, koska ilmasto on niin eri. On tärkeää osata kuunnella omaa kroppaa ja reagoida, Vainio kertoo.

Vainio tietää mistä puhuu, sillä aina treenaus ei ole ollut yhtä antoisaa ja loukkaantumisiakin on sattunut. Hän ei kuitenkaan murehdi menneitä, vaan satsaa mieluummin nykyhetkeen katse tulevaisuudessa. Aito intohimo erottaakin ne, jotka eivät luovuta vaan jatkavat yrittämistä vaikeiden aikojen kohdatessa. Uusista kokemuksista ja toimintamalleista on haettu vauhtia kehitykseen. Mahdollisuus ensimmäiseen korkeanpaikan leiriin on lisännyt luottamusta ja uskoa omiin kykyihin. Vaikka Vainio on viihtynyt hyvin ja leiri on kiva juttu, ei sinne ole menty laakereilla lepäämään.

  • Töitä tänne on tultu tekemään, ja täällä treenataan ihan täysillä. Tahti on kova, ja tätä tehdään rakkaudesta lajiin. On ollut pelkästään positiivista, tervettä kipua. Fiilis on hyvä ja tuntuu siltä, että on menty voimakkaasti eteenpäin. Tärkeää on kuitenkin arvostaa lepoa, ja täällä nukutaankin 9-11 tuntia yössä. Huonetoveriani Saijaa saakin välillä aamuisin herätellä uuteen treenipäivään, Vainio nauraa.

Suurimpana rasitteena leiriin liittyen Vainio kertoo matkustamisen. Pitkät lennot ovat rankkoja niin fyysisesti kuin henkisesti. Kaiken kaikkiaan neljän viikon leiri on kuitenkin mieletön mahdollisuus ja tulevaisuuteen Vainio suhtautuu valoisasti.

  • Ei tätä matkustamista jaksaisi, ellei rakastaisi juoksemista. Onneksi olen saanut pysyä terveenä ja sitä osaa kyllä urheilijana arvostaa, Vainio iloitsee.

Vainion ja Saija Sepän yhteistyökumppani Salvos Finland Oy on ollut mahdollistamassa leiriä ja elää vahvasti hengessä mukana. Vainio iloitsee siitä, kuinka lämpimästi hänet on Salvoksella otettu vastaan ja kohdeltu kuin perheenjäsentä.

  • Hyvän yhteistyökumppanin merkitys on ihan älytön. Ensinnäkin rahallinen apu on avainasemassa, mutta esimerkillä toimiminen on jopa vielä tärkeämpää. Salvoksellakin on ollut vaikeita aikoja, joista on ponnistettu eteenpäin ja selvitty vahvempana. Palava halu, suomalainen sisu sekä intohimo ovat tekijöitä menestykseen, jotka yhdistävät meitä, Vainio kertoo.

Uutta puhtia ovat tuoneet myös syksyllä alkaneet opinnot. Opiskelu on ollut Vainiolle mieluisaa ja hän on saanut uutta intoa ja tietoa treenaamista ajatellen.

  • Pitkänmatkanjuoksijalla koko kropan tulee olla tiukka. Keskivartalon syvien lihaksien sekä keskimmäisen pakaralihaksen on oltava timanttisessa kunnossa. Eri lihasten aktivoinneilla haetaan optimaalista juoksutekniikkaa, joka vähentää vammariskiä. Opintojen kautta tietämys omaan lajiin on kasvanut valtavasti ja lisäksi olen saanut rohkeutta ja varmuutta tuoda itseäni esiin, Vainio hymyilee.

Uudet kuviot ovat saaneet aikaan hyvän kierteen. Tekemisen meininki ja tsemppaava ilmapiiri tukevat kehitystä tavoitteita kohti. Vainio on pysynyt terveenä ja kaikki vaikuttaa hyvältä tulevia kisoja ajatellen. Tuloksen saamme aikanaan nähdä, kun nuori lupauksemme mittaa kykyjään kilparadalla. Kenties on aika pistää uusiksi vanhoja ennätyksiä?