Chat with us, powered by LiveChat
tutustu ainutlaatuiseen valmiskonseptiimme!

Rakenna oikein hirrestä-opas

Rakenna oikein hirrestä -opas

Valintani on hirsi

Hirsisauna, hirsiaitta tai hirsinen huvila on monelle meistä elämän suurimpia sijoituksia. Itse rakentamisessa ja suunnittelussa on paljon vaiheita, jotka tulee ottaa huomioon rakennettaessa omaa hirsiunelmaa. Kerromme alla lisää mm. hirsirakentamisesta, materiaalivalinnoista, tervellisestä sisäilmasta sekä pienemmästä hiilijalanjäljestä. Hirsi on voimakkaimmin kasvava rakennusmateriaali vapaa-ajan sekä omakotirakentamisessa. Salvoksen valinta on hirsi, kenties sinunkin?

Mikä on hirsi?

Hirren raaka-aine on yleensä mäntyä tai kuusta. Suositumpi kahdesta edellä mainituista on kuusi, koska siihen voidaan tehdä myös käsittelyjä kuultovaalealla sävyllä. Mäntyhirressä punertava honka työntyy puusta läpi, jolloin jo pienen ajan kuluttua vaaleaksi käsitelty puu alkaa näyttämään vaaleanpunaiselta. Itse raaka-aineilla ei ole todettu merkittäviä muita eroja ja molemmat sopivat erinomaisessti hirsirakentamiseen.

Hirsi on suomessa perinteisin rakennusmateriaali. Suomesta löytyy tänäkin päivänä satoja vuosia vanhoja hirsirakennuksia, jotka ovat säilyttäneet hyvän kuntonsa. Oikein hoidettuna hirsi kestää useiden sukupolvien käytön.

 

 

Hirren maantieteellinen kasvukorkeus

Hirren raaka-aineessa eli puun laadussa on merkittäviä eroja. Eteläisessa Suomessa puun kasvunopeus on jopa 2,5 kertaa nopeampaa kuin Kainuun korkeudella. Etelän puu on huokoista ja pohjoisen puu tiukkasyistä. Puuta ei kannata kuitenkaan korjata sahoille liian pohjoisesta, koska tällöin hirsirakentamisessa tulee puun kiertymisen ja vääntymisen haasteet. Onkin helppo kuvitella ero lapin käkkärämännyn ja Kainuun jylhän kuusimetsän välillä. On luonnollista, että etelän puu on edullisempaa pohjoisen puuhun verrattuna, mutta säästäminen väärässä paikassa käy kalliiksi. Salvoksen puut korjataan Kainuun korkeudella, jossa Salvoksen hirsitehdaskin sijatsee.

Massiivihirsi vai lamellihirsi?

Höylähirsi on yleisimmin käytetty teollinen hirsityyppi. Höylähirttä on kahden tyyppistä. Toinen on valmistettu massiivipuusta ja toinen kahdesta tai useammasta kappaleesta liimaamalla riippuen hirren vahvuudesta. Tästä käytetään nimitystä lamellihirsi. Lamellihirsi on yleisin käytetty hirsimuoto erityisesti isommissa rakennuksissa. Massiivihirsi on tarkoitettu pienemmille hirsirakennuksille, kuten pihasaunat, aitat ja varastot.

Lamellihirressä on merkittävästi paremmat lämpöarvot verrattuna massiivihirteen. Molemmat hirsivaihtoehdot soveltuvat ympärivuotiseen käyttöön sekä voimakkaisiin lämpövaihteluihin.

Hirsirakennuksen painuminen

Hirsi on painuva rakenne. Uudet hirsirakennukset painuvat, koska hirsi kuivuu ja tiivistyy. Painumista tapahtuu myös hirsisaumojen tiivistymisessä. Hirsirakennuksessa tulee aina ottaa huomioon hirsien painuminen, jotta vapaa painuminen on mahdollista. Ikkunoiden ja ovien päälle jätetään painumavara, karmit kiinnitetään karapuuhun, jotta hirsi pääsee laskeutumaan. Karapuu myös sitoo hirret sivuttaissuunnassa. Mikäli väliseiniä tehdään muusta materiaalista, tulee seinien päälle myös jättää painumavara, ettei seinä ala kantamaan hirsirakennuksen muita rakenteita. Painuman huomioon ottaminen onkin hirsirakentamisessa tärkein pelisääntö. Hirsikerroksia kasatessa hirret sidotaan toisiin hirsiin vaarnatapeilla, jotka on valmistettu puusta. Ylempi hirsi sidotaan alempaan hirteen ja näin koko rakenteeseen aina viimeistä hirttä myöten. Kun hirsikehikko on saatu kasattua, asennetaan seiniin rakennusvaiheessa kierretangot. Kierretankoja tulee kiriä säännöllisin väliajoin erityisesti ensimmäisen vuoden aikana, jotta hirsi painuu tasaisesti joka puolelta.

Hirsirakennuksen sijoittaminen ja perustus

Paras paikka rakennuksen sijoittamiselle on tontin korkein kohta, jotta valumavedet ohjautuvat automaattisesti rakennuksesta poispäin. Satoja vuosia samalla tontilla seisseet rakennukset on rakennettu aina tontin korkeimmalle kohdalle. Rakennuspaikaksi soveltuu myös muutkin paikat, mutta tonttitöitä tehdessä tulee varata hiukan enemmän rahaa maa-ainesten vaihtamiseen sekä sadevesien ohjaamiseen.

Oikeaoppisesti tehdyn perustuksen päälle on turvallista rakentaa. Alustavat perustustyöt, kuten maan vaihdot, sala- ja sadevesiputkien, suodatinkankaan ja tarkastuskaivojen asentaminen on ammattilaisen tehtävä. Maa tiivistetään kerroksittain kantavaksi, jonka jälkeen on varsinaisten perustusten tekeminen, jolloin asennetaan routaeristeet, anturalaatat ja pilarit. Oikeaoppisesti tehdyt alustavat pohjatyöt sekä perustukset varmistaa rakennuksen suorassa pysymisen ja tätä kautta ikkunoiden ja ovien toimisen.

Hirsirakennuksen sisäilma

Hirsirakennuksissa on erinomainen sisäilma ja hirsi tasaa rakennuksen lämpövaihteluita. Kesällä hirsirakennus on viileä sisältä ja talvisin mukavan lämmin. Hirsi sitoo ja luovuttaa kosteutta luonnostaan, joten siksi sitä käytetään rakennuksissa joissa on korkeat lämpötila- ja kosteusvaihtelut. Hirsirakennuksissa huoneilman kosteus on tasaisempaa kuin muissa rakennuksissa ja se tarjoaa hyvinvointia elämään jokaisena vuodenaikana. Pöly ja bakteerikanta on huomattavasti pienempi hirsirakennuksesssa kuin missään muussa tavassa rakentaa. Tutkitusti hirsirakennuksissa asuvat pitävät huoneilmaa parempana kuin muissa rakennuksissa.

Hirsirakennuksen ilmanvaihto

Suomen korkeat lämpötila- ja kosteusvaihtelut ovat arkinen haaste uudisrakentamisessa. Muovitetuista taloista on tehty liian tiiviitä, jolloin rakenteisiin kondensoituu kosteutta mikäli ilmanvaihto ei toimi täydellisesti. Tämä aiheuttaa sisäilmaongelmia ja suuria terveydellisiä haittoja. Sisäilmasta sairastuneita on vieraillut usein Salvoksen esittelyrakennuksissa ja osa onkin hankkinut oman hirsiunelman.

Perinteisesti hirsirakennuksissa on suosittu vapaakiertoista ilmanvaihtoa. Kun kysymyksessä on kolmen vuodenajan mökki, niin vapaakiertoinen ilmanvaihto on suosituin vaihtoehto ilmanvaihdolle, koska koneellista ilmanvaihtoa ei määräyksien vuoksi tarvita. Painovoimainen ilmanvaihto toteutetaan ilmanvaihtoventtiileillä. Joka huonetilaan sijoitetaan tulo -ja poistoilma venttiilit.

Hirsirakennusten huoneilma on tutkitusti huolettomin ja turvallisin vaihtoehto.

Energiansäästöä hirsirakentamisella

Rossipohjainen hirsirakennus on mahdollisuus jättää ilman peruslämpöä talvikaudelle, mikäli rakennukselle on käyttöä keväästä syksyyn. Sen mahdollistaa Salvoksen ainutlaatuinen rossipohjarakenne, materiaalivalinnat sekä tekniset ratkaisut. Rakennuksen eristysmateriaalina ei käytetä kosteutta itseensä imevää villaa vaan suulakepuristettua polystyreeniä. Tuulettuva ala- ja yläpohja pitää rakenteet terveinä ympäri vuoden ja mökillä odottaakin aina raikas puun tuoksu. Salvoksen vesitekniikka on kehitetty energian säästämiseen ja ratkaisumyyjämme auttavat suunnittelemaan tarpeitanne vastaavan kokonaisratkaisun. Rakennuksen koosta riippuen lämmitysenergiasäästöt voivat olla satoja euroja vuodessa.

Ekologinen vaihtoehto

Runsas puun käyttö on itsessään jo ekoteko. Hirren valmistuksessa syntyy sivutuotteena haketta, enemmän puhdasta energiaa kuin mitä itse hirren valmistamiseen kuluu. Hirsi ja muut puumateriaalit sitovat noin 2 kg hiilidioksidia ilmasta jokaista kasvanutta puukiloa kohden. Puu on uusiutuva ja täysin luonnonmukainen rakennusmateriaali.

Salvoksen keskitetty logistiikka pienentää kasvihuonepäästöjä rakentamisen eri vaiheissa. Suuret massat toimitetaan suoraan sopimustehtaalta Salvoksen tehtaalle, jossa tuotteet asennetaan tai kerätään rakennukseen. Tuotteet toimitetaan kohteeseen yhdellä toimituksella.

Hirsinurkkaratkaisut

Salvoksella on vakiona kolmea erilaista nurkkaratkaisua.

Perinteinen ristinurkka: Yleisin hirsirakentamisessa käytetty nurkkamalli, jossa hirren ulokkeet tulevat 150 mm ulkoseinälinjan ulkopuolelle. Ristinurkka on erittäin tuuli- ja lämpötiivis.

Lohenpyrstö: Erittäin tyylikäs nurkkamalli. Malli on hyvin vanha mutta toisaalta tyyliltään myös hyvin moderni. Lohenpyrstönurkan valmistaminen on haastavaa, mutta vahvan kokemuksen ja pitkäjänteisen kehitystyön tuloksena olemme kehittäneet tuuli- ja lämpöystävällisen nurkan, josta  olemme aidosti ylpeitä.

Lyhytnurkka: Lyhyt ristinurkka koteloidaan pystylaudoilla. Lyhytnurkka on sopii myös kaavoitetuille alueille, jossa ei saa olla hirsiulokkeita.

Hirsirakennuksen materiaalivalinnat

Kattomateriaalina yleisimpänä suositaan huopakatetta. Huopa sopii loistavasti hirsirakennukseen sen hiljaisuuden vuoksi. Huopakatteen rakentamisessa tulee ehdottomasti käyttää aina tippanokalla varustettuja vesipeltejä. Huopaa asennettaessa yleisin rakennusvirhe on huovan taittaminen ja naulaaminen räystäslautaan. Auringon lämmittäessä ja pakkasen viilentäessä huopa halkeilee taitos- ja naulauskohdasta ja kattoremontti voi olla edessä lyhyen ajan sisällä.

Ylä- ja alapohja eristeenä suositaan käytettäväksi suulakepuristettua polystyreeniä (Finnfoam) joka ei sido itseensä kosteutta. Jokainen meistä tuntee ”vanhan mökin epäterveen tuoksun”, jonka hajunlähde on kosteutta keränneet villaeristeet.

 

Hirsi on turvallinen valinta

Niin kuin kaikessa rakentamisessa, niin myös hirsirakentamisessa paras vaihtoehto on, että rakennus voidaan rakentaa säältä suojassa sisätiloissa. Digitalisesti optimoitu ilmankosteus takaa varmasti kaikin puolin kuivat rakenteet. Muuttovalmiit hirsirakennukset sekä sääsuojaan- tai pakettitoimitukset pakataan jo tehtaalla sisätiloissa valmiiksi, jolloin rakennukset tai rakennusmateriaalit luovutetaan puhtaina ja kuivina.

WordPress Image Lightbox