fbpx

Rantasauna lämmittää kehoa ja mieltä

Rantasauna lämmittää kehoa ja mieltä

Rantasauna on rentoutumisen tyyssija. Rannan läheisyydellä on rentouttava vaikutus ihmisiin, sillä luonnolla on omanlainen, rauhoittava äänimaisemansa rannassa. Rantasaunan lämmössä voi kokea aivan todellisen rentoutumisen tunteen, sillä saunoessaan ihminen tiedostaa myös maiseman, missä sauna sijaitsee. Lempeät löylyt ja rauhoittava maisema pysäyttävät arjen kiireet ja auttavat täydelliseen rentoutumiseen. Rantasauna on voimaannuttava kokemus, sillä siihen liittyy meille suomalaisille kaksi hyvin tärkeää asiaa: sauna ja luonto. Löylyjen lomassa on ihana käydä vilvoittelemassa rantavedessä tai ihan vain istumassa rannan tuntumassa luonnosta nauttien.

Rantasaunan lyhyt historia

Rantasaunat eivät ole koristaneet vesistöjemme rantoja vielä kovinkaan pitkään. Ne yleistyivät vasta sotien jälkeen kesämökkikulttuurin levitessä tavallisen kansan pariin. Sitä ennen kesämökit olivat pääsääntöisesti kaupungissa asuvien herrasväen kesähuviloita. Rantasaunojen esi-isinä voidaan pitää kaupunkilaisten rakennuttamia pieniä uimakoppeja huviloiden rantaan.

Uimakopeilla oli suuri merkitys, sillä naisten ei ollut soveliasta näyttäytyä paljastavissa vaatteissa, ja näin ollen uimakopin suojassa kaupunkien kylpyläelämään tottuneet naiset saivat opetella uimataitoja myös maalla ollessaan. Uimakoppien myötä totuttiin näkemään rannassa pieniä rakennuksia, joten saunomista rakastava kansa huomasi, kuinka loistava ratkaisu rantasauna on peseytymiseen ja hauskanpitoon. Siitä lähtien tuhannet rantasaunat ovat lämmenneet päivittäin tuhansien järvien, jokien ja lampien rannoilla ja tarjonneet ihania löylyjä ja tunnelmaa meille suomalaisille.

Perinteikästä saunakulttuuria ja modernia hirsiteknologiaa edistävä Salvos on valmistanut Suomen rannoille jo hurjan monta rantasaunaa mahdollistamaan ”saunahullun” kansan saunanautintoja. Saunat valmistetaan Pyhännällä Euroopan moderneimmalla ja edistyksellisemmällä hirsitehtaalla ekologisia ja korkean laadun arvoja kunnioittaen.

Rantasaunat elävöittävät rannan maisemaa

Nykysäädösten mukaan rantasaunaa ei saa rakentaa niin lähelle rantaa, mitä aikaisemmilla vuosikymmenillä on totuttu tekemään. Ennenhän sauna saattoi olla jopa puoliksi veden päällä

pilareiden varassa. Nykyään etäisyys rannasta tulee olla yli 20 metriä, mutta poikkeuslupia voidaan myöntää esimerkiksi, jos rannan maasto on hyvin kallioinen tuon 20 metrin jälkeen rannan puolelta.

Rantasaunojen rakentaminen on luvanvaraista toimintaa, jolla pyritään säilyttämään rannat mahdollisimman luonnollisen näköisinä ja puhtaina. Pienet rantasaunat elävöittävät kuitenkin rantojen elämää ja luovat visuaalista ilmettä maisemaan. Rantasaunan ulkonäkö on usein määritelty ranta- tai asemakaavassa.

Onneksi saunojen mallistoja on runsaasti saatavana, joten jokaiseen makuun löytyy varmasti sopiva rantasauna, joka kelpaa myös kaavoitussuunnitelmaan.

Rantasauna kutsuu viihtymään

Salvoksen saunavalikoima on laaja ja muunneltavissa asiakkaan toiveiden mukaan. Kauniit ja hillityt rakennukset sulautuvat suomalaiseen maisemaan ja ovat kuin luotuja paikoilleen. Saunat valmistetaan tiheäsyisestä pohjoisen puusta, joten ne ovat lujarakenteisia hirsisaunoja.  Rantasaunat mahdollistavat rantatonteilla viihtymisen, sillä se on usein ainoa peseytymispaikka mökkiolosuhteissa. Etenkin kesällä rantasaunoissa kylpevät ihmiset tuovat eloa ja ääniä rannoillemme. Valoisana kesäyönä saunomisesta ja luonnosta nauttivat ihmiset saattavat viettää rannantuntumassa vaikka koko yön.

Rantasauna lämpiää joka ilta

Etenkin kesäaikaan mökkiläiset viettävät loma-ajat tuhansien rantojemme äärellä. Rantasaunan lämmitys tulee pitkän talvikauden jälkeen taas joka iltaiseksi puuhaksi. Kodikkaat ja lempeälöylyiset Salvoksen saunat mahdollistavat kesästä nauttimisen rannan tuntumassa. Saunamalliston useista eri malleista löytyy runsaasti muunneltavuutta tai Salvoksen asiantuntevan työporukan kanssa voi suunnitella juuri omanlaisen rantasaunan. Rantasaunassa ikkunoilla on suuri merkitys. Suunnitteluvaiheessa kannattaa huomioida, että ikkunat ovat rantaan päin, sillä siellä on yleensä ne parhaat näköalat. Saunanlauteilta on rentouttavaa katsella kaunista maisemaa ja nauttia saunan suomasta lämmöstä. Lähes kaikissa Salvoksen saunoissa on joko katettu terassi tai avokuisti. Rantasaunassa kuisti tai terassi onkin verraton paikka löylyjen jälkeiselle oleskelulle. Kuistille voi kattaa vaikka pienen, myöhäisen iltapalan ja päästä syödessä nauttimaan luonnon äänistä hiljaisella rannalla. Kuisti auttaa myös rantasaunan puhtaana pysymisessä, sillä jaloissa kulkeutuva rantahiekka jää helposti kuistin lattialle.

Rantasaunan lämpöön uinnin jälkeen

Rantasauna on oiva lämmittelypaikka myös uintipäivinä. Etenkin viileämmällä ilmalla uidessa tulee helposti kylmä, joten saunan lämmössä on ihana päästä lämmittelemään kylmettynyttä kehoa. Vastavuoroisesti lähellä oleva rantavesi innostaa käymään pulahtamassa virkistävässä vedessä löylynheiton lomassa. Talviaikaan rantasauna on erityisesti avantouimareiden suosiossa. Lämmöstä höyryävä sauna on houkutteleva näky pakkasen ja kylmän veden puraistessa ihoa.

Salvoksen rantasauna on nopea rakennusprojekti

Mikäli rantatonttisi on vielä ilman saunaa ja tahdot päästä nauttimaan oman rantasaunan löylyistä ja tunnelmasta, ota yhteyttä Salvoksen osaavaan työporukkaan. Alkuun pääsee helposti, kun selvitetään ensin rakennusoikeudelliset asiat. Monet ranta- ja yleiskaavat ovat kuntakohtaisia, joten oman kunnan käytäntö kannattaa tarkistaa rakennuslautakunnasta. Sieltä annettujen ohjeiden mukaan etsitään rantasaunalle parhain paikka.

Rantasaunan ostajalla on mahdollisuus valita, haluaako saunan toimitettuna täysin muuttovalmiina pakettina paikanpäälle, viittä vaille valmiina eli sääsuojaan rakennettuna vai pelkästään rakennusmateriaalit määrämittaan ohjeiden kanssa toimitettuna. Ylivoimaisesti suosituin ja nopein toimitusmuoto on muuttovalmis.

Pienemmät saunat voidaan toimittaa kokonaisena, täysin valmiina kokonaisuutena valmiiksi tehtyjen perustusten päälle. Tuolloin toimitukseen automaattisesti sisältyy muun muassa laadukas kiuas, asiakkaan itse valitsemat lauteet ja sisustus. Sisustukseen sekä erilaisten saunatarvikkeiden hankkimiseen on hyvä käydä tutustumassa myös Pihatukun laajempaan valikoimaan.

Tee-se-itse -miehelle riittää myös tekemistä

Sääsuojaan -toimituksessa Salvos asentaa rungon lisäksi ulkokaton, jonka jälkeen asiakas voi jatkaa itse tehden saunan loppuun. Itse ei tarvitse lähteä rakennusmateriaaleja hankkimaan, sillä Salvokselta saa halutessaan kaikki tarvittavat tavarat rakennusprojektin loppuunsaattamiseen. Tällöin säästyy aikaa ja rahaa, sillä tarvikkeet tulevat kyseiseen saunaan juuri sopiviksi leikattuina ja mitoitettuina.

Ehkä mieluisin vaihtoehto tee-se-itse-miehelle on pakettitoimituksena tuleva sauna. Siinnä toimitetaan valmiiksi leikattu ja numeroitu hirsirunko pystytystä varten. Muut rakennusmateriaalit ovat erikseen toimitettavissa, mikäli asiakas niin tahtoo. Rungon pystytys jää asiakkaan omille harteille, mutta yksin häntä ei kuitenkaan jätetä; mikäli ongelmia tulee, palveleva asiantuntijajoukko on apuna puhelinsoiton päässä. Asiakkaalle annetaan aina tarkat mittapiirrokset ja ohjeet, joten kehnompikin timpuri selviää niistä kohtuudella ja suhteellisen nopeasti.

Rantasaunan tupaantuliaisjuhlat kruunaavat kesäillan

Tyhjä ranta on saanut kodikkaan ja kauniin rantasaunan elävöittämään rannan maisemaa. Ensimmäisten löylyjen jälkeen on mukava kutsua ystäviä ja tuttavia saunomaan yhdessä. Kesäillan hämärtyessä on ihana viettää yhteistä aikaa hyvässä seurassa uiden, saunoen ja ruokaillen. Rannalta saunaan johtaa kynttilöin valaistu polku, jota pitkin vieraat on mukava kutsua tutustumaan uuteen saunaan. Saunan kuistille on tuotu grilli, jossa valmistuu maukas iltapala koko porukalle uimisen ja saunomisen välillä.

Nauru, puheensorina, vedenloiske ja kiukaan sihinä kaikuu pitkin rantaa pitkälle yöhön, kun nautitaan uuden rantasaunan tupaantuliaisia. Saunan kuistin kaiteelta löytyy Salvos-ideakirja, jota ystävien kanssa yhdessä selaillaan pitkin iltaa. Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että rantasauna on paljon upeampi, mitä ideakirja esittää.